Kedvenc csokoládém a Mozart golyó, ezért is akadt meg a szemem a Nők Lapja Konyhája magazin egyik számában lévő édességen. A kedvenc csokim tortának elkészítve, ezt ki kell próbálni.
Bonbonban már készítettem ilyet, csak nem golyó, hanem kocka formában.
Nagyon nagy a meleg, nem annyira kedvez a csokizáshoz, de áthidaltam, a hűtő nagy szerepet játszott a sikerben. Az eredeti receptben 18 cm-es tortaformában készült, én mini tortákat készítettem belőle.
Az eredeti recept itt található.
Mozart golyó, mini tortának álcázva
Hozzávalók: (3 db mini tortához)
a tésztához:
10 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1,5 kávéskanál sütőpor
3 tojás
10 dkg cukor
2 evőkanál víz
2 evőkanál olaj
a töltelékhez:
20 dkg fehér marcipánmassza
10 dkg natúr, sózatlan pisztácia
30 dkg mogyorós nugátkrém
1.5 dl tejszín
a díszítéshez:
20 dkg 70%-s csokoládé
5 dkg vaj
durvára aprított pisztácia
Elkészítés: a tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vizet és az olajat, majd a kakaóporral és a sütőporral elkevert lisztet is és jól elkeverjük. Egy normál, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és kb 170 fokon 10 perc alatt megsütjük. Amikor kihűlt, a mini torta formákkal két-két lapot szúrunk ki belőle és lehúzzuk a papírt róla.
A töltelékhez a mikróban kissé folyósra melegítjük a nugátkrémet és a tejszínnel jól elkeverjük.
A marcipánhoz gyúrjuk a finomra darált pisztáciát, két folpack között fél cm vastagságúra nyújtjuk és a forma segítségével 2-2 lapot szúrunk ki.
A mini tortaforma aljára rakjuk az egyik kiszúrt piskóta lapot, arra az egyik lap marcipánt, majd kb. kétujjnyi vastagon teszünk rá a nugátkrémből, ezután ismét marcipán és végül ismét piskóta. Kb. 2 óra hosszára hűtőbe tesszük, hogy a nugátkrém ne legyen folyós.
A hűtőből kivéve késsel óvatosan körbe vágjuk a formát és kivesszük a süteményt.
A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk és hozzákeverjük a vajat is, hagyjuk teljesen elolvadni.
Ezzel a csokoládéval vonjuk be a tortákat. Tetejüket durvára vágott pisztáciával díszítjük.
Gyönyörű lett!
VálaszTörlésFlóra!
TörlésKöszi, örülök, hogy tetszik :-)
csoda szepek a mini tortacskak...es a kepek...hat csak bamulom, bamulom :)
VálaszTörlésKöszi Adri!
Törlés:-)))
Eszméletlen mini tortácska. Csak gratulálni tudok hozzá! És a porcelánok, hát azok felülmúlják a képzeletemet.
VálaszTörlésKriszta!
TörlésAz íze is olyan volt :-)
Ezek a porcelánok most a nagy kedvencek :-)
Uhh!:))
VálaszTörlésErika!
TörlésUgye, hogy uhhh? :-)))))
Csodálatos-gyönyörű :)A tortácska és a porcelán is! A fotós pedig nagyon fejlődik :))
VálaszTörlésKöszi:-)) Nagyon igyekszem :-))
TörlésSzeretnem megkerdezni,hogy a nugatkremhez a tejszint felkell verni vagy csak hozza onteni
VálaszTörlésValaszod koszonom Marika!
Szia Marka!
TörlésBocsánat csak most vettem észre, hogy kérdeztél :-(
Nem kell felverni, csak hozzáönteni kell a tejszínt.
Gesztenye
a mini torták átmérője kb hány cm? a neten 12cm.es tortaformákat lehet kapni, de a képeken a tieid kisebbnek tűnnek.
VálaszTörlésKöszi,
Juci
Juci nem volt kisebb, csak mivel magasabbra készítettem, ezért tűnik kisebbnek :-)
Törlés