2012. október 23., kedd
Diós-vajkaramellás csokoládétorta by Rachel Allen
Az internet világa ellenére, ahol minden recept megtalálható, képpel, vagy anélkül, azért a mai napig szeretem a könyveket, főleg a gasztro témájúakat. Igaz én nem kaptam meg egy kiadótól ezt a könyvet, ezért nem is fogom a kiadót reklámozni, magam vettem meg, mert nagyon tetszett. :-))
Szeretem Rachel Allent, az egyik gasztrós adón időnként sikerül elcsípnem. Ezt a pitét is sokan kipróbálták már, semmi új nem lesz benne, mindent a könyv szerint készítettem, hacsak az nem, hogy a mogyoró helyett dióból készítettem. Ez a finomság is a kollégáknak készült, szeretem meglepni őket. Sajnos nagyon gyorsan kellett fényképezni, mert siettem, szelet kép meg nem is készült róla :-) Majd legközelebb pótolom.
Diós-vajkaramellás csokoládétorta
Hozzávalók:
az omlós tésztához:
25 dkg liszt
12,5 dkg puha vaj
2,5 dkg porcukor
1 kisebb tojás felverve.
a diós vajkaramellához:
5 dkg vaj
0,75 dl tejszín (állati)
10 dkg barnacukor
15 dkg durvára vágott dió
a csokoládé mousséhoz:
2 dl tejszín (állati)
20 dkg jó minőségű étcsokoládé (70 %-os)
Elkészítés: először a tésztát készítjük el, a vajat elmorzsoljuk a liszttel és a tojással, a cukorral és gyors mozdulatokkal jól összegyúrjuk. Fél órára hűtőbe tesszük.
A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy a 25 cm-es pitesütő formát ki tudjuk bélelni vele, a pereméig felhúzzuk, az alját villával megszurkáljuk. A tészta tetejére sütőpapírt teszünk, arra kb 30 dkg száraz babot terítünk (ez súlynak kell, hogy ne púposodjon fel a tészta sütés közben, vakra sütésnek hívják) és előmelegített sütőbe (170 fok) tesszük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Közben elkészítjük a vajkaramellát. A vajat, a tejszínt és a cukrot egy kis lábosba tesszük és felforraljuk, majd kisebbre vesszük alatta a lángot és gyöngyözve főzzük addig, amíg kissé besűrűsödik, ekkor hozzáadjuk a diót, elkeverjük, levesszük a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni. A sütőből kivett tésztára öntjük.
A csokoládé moussehoz (nekem ez inkább ganache), a tejszínt gyöngyözve melegítjük, a csokoládét beletördeljük és addig keverjük, amíg szép sima krémet kapunk. Kicsit hagyjuk ezt is hűlni.
A diós karamell rétegre öntjük.
Addig tesszük hűtőbe, amíg a csoki meg nem köt. Szobahőmérsékleten tálaljuk, tejszínhabot is adhatunk hozzá.
Címkék:
barnacukor,
dió,
étcsokoládé,
krémes sütemények,
omlós tészta,
sütemények,
tejszín,
vaj
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Tyű, ezt szívesen megkóstolnám :)
VálaszTörlésVikvi!
TörlésKészítsd el, nagyon finom, nem fogod megbánni:-))
Finom lehet, a könyveket én is szeretem, olvasmánynak is jó, ha nem is főzöl belőle :)
VálaszTörlésWanna!
TörlésBár nagyon kevés időm van olvasni, de nagyon szeretem a könyveket:-))
Na ezt biztos meg fogom csinálni!!
VálaszTörlésKÖszi Gabi!
TörlésMajd meséld el milyen lett:-))
Én is megvettem a könyvet és imádom, mint ezt a tortát!! Öröm lapozgatni! Kérhetnék egy szeletet?
VálaszTörlésBarbi!
VálaszTörlésÖrülök,, hogy neked is tetszik:-)
Sajna nincs már, nekem is jó lenne, egy ici pici szeletet ettem belőle.-)
Hmmmm csak most látom ezt a mennyei tortát :)
VálaszTörlés